top of page

16-05-23 

Πως να πλεύσετε σε καταιγίδα με ασφαλεία (χρήσιμες συμβουλές)

Sailing in a storm

ιστιοπλοΐα με καταιγίδα

Σε σύγκριση με τη γρήγορη ανταπόκριση και την ξαφνική φύση μιας καταιγίδας, η πλεύση μέσα από μια καταιγίδα σε ανοιχτά νερά είναι ένας αγώνας αντοχής. Εκτός από τον μεγάλο άνεμο, θα πρέπει να αντιμετωπίσετε μεγάλα κύματα και κόπωση του πληρώματος.

Κάθε σκάφος θα προτιμούσε να αποφύγει να πλέει σε μια καταιγίδα παρά να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της. Όμως, παρά τα καλύτερα σχεδιασμένα σχέδια, είναι πιθανό να πιαστείτε σε απροσδόκητα έντονες καιρικές συνθήκες ενώ βρίσκεστε στο νερό.

Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να γνωρίζετε αν σας συμβεί αυτό είναι να παραμείνετε ήρεμοι. Μπορεί να βρεθείτε στο νερό με την κακοκαιρία να πλησιάζει πιο γρήγορα από ό,τι μπορείτε να ξεφύγετε από αυτό. Αλλά υπάρχουν μερικά βασικά βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να κρατήσετε όλους τους επιβαίνοντες ασφαλείς και να επιστρέψουν στο λιμάνι.

yacht-on-stormy-day-

σκάφος σε καταιγίδα 

Προετοιμασίες πριν την καταιγίδα

Το να είστε προετοιμασμένοι θα σας βοηθήσει να διασχίσετε με επιτυχία μια καταιγίδα.

-Βεβαιωθείτε ότι ο απαιτούμενος εξοπλισμός έκτακτης ανάγκης βρίσκεται στο σκάφος και είναι εύκολος στην πρόσβαση σε περίπτωση που τον χρειάζεστε, όπως:

Ραδιόφωνο VHF
Εξοπλισμός ηχητικής σηματοδότησης
Σωσίβια ή PFD για όλους τους επιβάτες
Άγκυρες - εκτός από μια κανονική άγκυρα, μια άγκυρα μπορεί να είναι χρήσιμη σε μια καταιγίδα. Οι άγκυρες θάλασσας είναι κώνοι από υλικό καμβά που συνδέονται με την πλώρη και επιβραδύνουν την ολίσθηση του ανέμου.

-Πριν ξεκινήσετε για μια κρουαζιέρα, ερευνήστε τα προστατευμένα αγκυροβόλια στην περιοχή σε περίπτωση που χρειαστεί να αναζητήσετε καταφύγιο.

-Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε να παρασυρθείτε είναι ελέγχοντας τη θαλάσσια πρόγνωση καιρού πριν από οποιαδήποτε προγραμματισμένα ταξίδια. Η πρόβλεψη περιέχει θαλάσσιο καιρό για τις τρέχουσες συνθήκες και προβλέψεις για τις επόμενες 48 ώρες, έλεγχο χειρισμού σκαφών τόσο μεγάλου καιρού τουλάχιστον μία ημέρα πριν από το ταξίδι σας για τυχόν προειδοποιήσεις καταιγίδας.

Τι να κάνετε όταν χτυπήσει μια καταιγίδα χωρίς προειδοποίηση

Αν όντως βρεθείτε να πλέετε στον άνεμο και τα βαριά κύματα, κάντε αμέσως αυτά τα βήματα:

-Ζητήστε από όλους να φορέσουν ένα σωσίβιο.
-Μειώστε την ταχύτητά σας. Αυτό σας δίνει περισσότερο έλεγχο και καθιστά λιγότερο πιθανό το σκάφος σας να χτυπήσει σε κύμα.
-Ανάψτε τα φώτα πορείας σας ώστε να είστε ορατοί στους άλλους.
-Καταγράψτε την τρέχουσα θέση σας.
-Βρείτε το πλησιέστερο ασφαλές λιμάνι. Μην προσπαθήσετε να επιστρέψετε στο λιμάνι του σπιτιού σας, εάν υπάρχει άλλη επιλογή κοντά σας.
-Οι επιβάτες πρέπει να πάνε στην καμπίνα και να καθίσουν στο κέντρο του σκάφους. Εάν βρίσκεστε σε ανοιχτό σκάφος χωρίς καμπίνα, οι επιβάτες πρέπει να κάθονται στο πάτωμα στο κέντρο του σκάφους, μακριά από μεταλλικά αντικείμενα.
-Κλείστε όλα τα hatch, τις θύρες και τα παράθυρα για να αποτρέψετε την είσοδο νερού στο σκάφος.
-Αντλήστε τις σεντίνες. Το πολύ νερό στο σκάφος μπορεί να αποκαταστήσει την ισορροπία του σκάφους σε μεγάλα κύματα.
-Δέστε ή αποθηκεύστε τυχόν χαλαρά αντικείμενα, ώστε να μην κινούνται και να προκαλέσουν κίνδυνο τραυματισμού.
Σε ιστιοπλοϊκό σκάφος:

-Φερμάρετε το κύριο πανί σας για να κάνετε την επιφάνεια μικρότερη και να επιβραδύνετε την ταχύτητα ταξιδιού σας.
-Εναλλακτικά, μεταβείτε σε πανιά καταιγίδας και τζίγκ.

 

Αφού κάνετε όλα τα άμεσα απαιτούμενα πράγματα για να διατηρήσετε τους επιβάτες σας ασφαλείς, ο κύριος στόχος σας είναι να φτάσετε σε ένα ασφαλές αγκυροβόλιο ή ένα μέρος για να καταφύγετε.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές για το χειρισμό του σκάφους σας σε ανώμαλο νερό:

storms

Χειρισμός βαρέων καιρικών συνθηκών για το μηχανοκίνητο σκάφος αναψυχής:

Επιβραδύνετε την ταχύτητά σας για να ισούται με την ταχύτητα των κυμάτων, αυτό θα σας βοηθήσει να αποτρέψετε το άνοιγμα και να ασκήσετε λιγότερη πίεση στη δομή του σκάφους.
Στρέψτε την πλώρη του γιοτ στα κύματα σε γωνία 45 μοιρών για να αποφύγετε την ανατροπή.
Στρίψτε το σκάφος εάν χρειάζεται για να αποτρέψετε την παράλληλη πλεύση με τα κύματα.
Μην πλεύσετε πολύ κοντά στην ακτή, εκτός αν πλησιάζετε στο αγκυροβόλιο. Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να εκτιναχθεί σε βράχους της ακτής.
Εάν ξεμείνετε από καύσιμο ή έχετε βλάβη στον κινητήρα, ανοίξτε την άγκυρά σας και την κανονική άγκυρα για να κρατήσετε μια ασφαλή θέση.
Τεχνικές ιστιοπλοΐας βαρέων καιρικών συνθηκών για ιστιοπλοϊκά σκάφη:

Στρέψτε το ένα άκρο του σκάφους προς τα κύματα.
Εάν δεν το έχετε κάνει ήδη, μεταβείτε σε πανιά καταιγίδας και φλόκο. Αυτά τα μικρά πανιά βοηθούν στην επιβράδυνση του σκάφους σημαντικά ενώ παράλληλα επιτρέπουν τον κατευθυντικό έλεγχο.
Τοποθετήστε μια εφεδρική άγκυρα από την πλώρη για να αποτρέψετε την ανατροπή του ιστιοφόρου.
Κανένας δεν θέλει να κολλήσει στο θάλασσα σε δύσκολες καιρικές συνθήκες, αλλά μερικές φορές η ζωή στο νερό είναι απρόβλεπτη. Εάν κάνετε ό,τι καλύτερο μπορείτε για να συγκεντρώσετε όση περισσότερη εμπειρία μπορείτε και να είστε πάντα προετοιμασμένοι, θα καταφέρετε να το ξεπεράσετε με ελάχιστο άγχος και ζημιά.

πηγη:/vanislemarina.com/sailing-in-a-storm/

bottom of page