top of page
 • Εικόνα συγγραφέαBoating-greece

EXPV explorer, μία ριζοσπαστική προσέγγιση από τον Harrison Eidsgaard σε συνεργασία με την Feadship

Έγινε ενημέρωση: 17 Δεκ 2023

«Οι τρελές ιδέες μας μπορούν επίσης να γίνουν viral, αλλά η διαφορά είναι ότι μπορούμε πραγματικά να το φτιάξουμε».


Feadship , EXPV explorer concept , Harrison Eidsgaard , boating greece , boatingreece , superyacht,

Το EXPV εκφράζει την συμφωνία μεταξύ της ριζοσπαστικής καινοτομίας αλλά και της λογικής, εναρμονίζοντας την έμπνευση με το εφικτό. Σχεδιασμένο για πελάτες που ήθελαν να εξερευνήσουν τον κόσμο και να απολαύσουν τη δική τους ιδιωτική ζωή, ενώ διασκεδάζουν τους επισκέπτες με πολυτελή άνεση στη διαδρομή, το 87 μέτρων EXPV concept από τον Harrison Eidsgaard σε συνεργασία με την Feadship υιοθετεί μια εντελώς φρέσκια και αντισυμβατική προσέγγιση στα μεγάλα γιοτ, και πιο συγκεκριμένα στα explorer.


Feadship , EXPV explorer concept , Harrison Eidsgaard , boating greece , boatingreece , superyacht,

Πρωτοποριακή Διατάξη

Σε μια ριζική απόκλιση από τον κανόνα, ο χώρος του ιδιοκτήτη και ο χώρος φιλοξενίας είναι εντελώς ξεχωριστοί, εξ ου και η χαρακτηριστική «διαχωρισμένη» ανωδομή με τον ιδιωτικό χώρο του ιδιοκτήτη στο εμπρός τμήμα και τον χώρο φιλοξενουμένων πίσω.


Οι δύο υπερυψωμένες κατοικίες εξυπηρετούνται από ξεχωριστές σκάλες και ανελκυστήρες, αλλά φυσικά και συνδέονται μεταξύ τους, με μια πλωτή γυάλινη γέφυρα και το Ocean Lounge, ουσιαστικά ένα εκτεταμένο beach club στο κάτω κατάστρωμα στο μέσο των πλοίων με αναδιπλούμενες πλατφόρμες και στις δύο πλευρές, μια εσωτερική πισίνα και ένα μεγάλο παράθυρο στο πάνω μέρος του καταστρώματος.


Feadship , EXPV explorer concept , Harrison Eidsgaard , boating greece , boatingreece , superyacht,

«Η όλη ιδέα βασίζεται στην προϋπόθεση ότι οι ιδιοκτήτες έχουν τη δική τους κατοικία και υπάρχει ένας ξεχωριστός ξενώνας για φίλους και επισκέπτες», λέει ο Peder Eidsgaard, συνιδρυτής του Harrison Eidsgaard. «Η ιδέα είναι ότι οι ιδιοκτήτες μπορούν να περάσουν εβδομάδες στο πλοίο με απόλυτη ιδιωτικότητα, αλλά και να αλληλεπιδράσουν με τους καλεσμένους τους στο Ocean Lounge στη μέση του σκάφους».


Η Γυάλινη Γέφυρα, βρίσκεται ανάμεσα στο πιλοτήριο της Γέφυρας και μέχρι την πλώρη. Οι υδραυλικές πλαϊνές πλατφόρμες στο Ocean Lounge δεν βρίσκονται στη στάθμη του νερού αλλά είναι ελαφρώς υψηλότερες, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να επεκταθούν σε αρκετά δύσκολες συνθήκες χωρίς κίνδυνο από το χτύπημα των κυμμάτων ή πλημμύρας. Οι συρόμενες γυάλινες πόρτες σημαίνουν επίσης ότι οι πλατφόρμες flush deck μπορούν να παραμένουν ανοιχτές τη νύχτα ή σε πιο δροσερά κλίματα.


Όπως αρμόζει σε κάθε explorer γιοτ, τα μεγάλα tenders στοιβάζονται στο ανοιχτό κατάστρωμα πάνω από το Ocean Lounge κάτω από τη Γυάλινη Γέφυρα. Μάλιστα, υπάρχει χώρος για δύο tenders 13,5 μέτρων χωρίς περιορισμούς ύψους. Περισσότερα tender και παιχνίδια μπορούν να μεταφερθούν σε ένα γκαράζ που ανοίγει στο πλάι κάτω από το μπροστινό μέρος.


Feadship , EXPV explorer concept , Harrison Eidsgaard , boating greece , boatingreece , superyacht,

«Έχουμε συνεργαστεί με τον Harrison Eidsgaard σε διάφορα έργα και πάντα ρίχνουν μερικές προκλήσεις στο μείγμα», λέει ο Jan-Bart Verkuyl, διευθυντής και Διευθύνων Σύμβουλος του ναυπηγείου Royal Van Lent της Feadship. «Η Γυάλινη Γέφυρα ήταν μια τέτοια πρόκληση και συνεργαστήκαμε στενά με τους μηχανικούς της De Voogt για να δούμε πώς θα μπορούσαμε να το πετύχουμε αυτό. Κρεμασμένο στον αέρα, είναι μια εντελώς νέα ιδέα και ένα κατόρθωμα της μηχανικής».

Feadship , EXPV explorer concept , Harrison Eidsgaard , boating greece , boatingreece , superyacht,

Μια άνετη γωνιά στην πλώρη του bridge deck, μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για ηλιοθεραπεία όσο και για φαγητό. Το γραφείο του ιδιοκτήτη βρίσκεται πίσω από την cockpit, ενώ στο κάτω κατάστρωμα βρίσκεται η εκτενής και άκρως ιδιωτική master σουίτα. Στην κορυφή βρίσκεται το lounge παρατήρησης του ιδιοκτήτη με παράθυρα σε όλο το ύψος και μια ιδιωτική βεράντα με θέα στο μπροστινό κατάστρωμα. Το heli-deck πάνω από το lounge παρατήρησης είναι πλήρως πιστοποιημένο και έχει άμεση πρόσβαση στο διαμέρισμα του ιδιοκτήτη.


«Στους πελάτες αρέσει να χρησιμοποιούν το ελικόπτερο τους σχεδόν όπως το tender για τη μετακίνηση από και προς το γιοτ σε ημερήσιες εκδρομές», λέει ο Verkuyl. «Επεκτείνει σε τεράστιο βαθμό την περιοχή που μπορούν να επισκεφτούν και χρησιμοποιείται συχνά, αλλά επειδή βρίσκεται στο μπροστινό κατάστρωμα, υπάρχει ελάχιστη ενόχληση για τις δραστηριότητες των επισκεπτών στην πρύμνη».

Η πρόσβαση με tender επιτυγχάνεται μέσω ενός διαδρόμου που οδηγεί από την πλατφόρμα στο Ocean Lounge.
Σε μια εντελώς νέα πρόταση, υπάρχουν έξι σουίτες επισκεπτών τοποθετημένες γύρω από την πρύμνη σε δύο επίπεδα καταστρώματος και όλες έχουν κρεβάτια με θέα στη θάλασσα με ιδιωτικές βεράντες. Οι καμπίνες μπορούν επίσης να συνδυαστούν σε VIP σουίτες ανάλογα με τον αριθμό των επισκεπτών.


Η ασυνήθιστη διάταξη υπερκατασκευής σημαίνει ότι ο ξενώνας είναι ουσιαστικά μια αυτόνομη μονάδα με εύκολη πρόσβαση στην πλατφόρμα για κολύμπι, διαμονή στο κύριο και πάνω κατάστρωμα και το δικό του αποκλειστικό σαλόνι και μπαρ που συνδέεται με την περιοχή του ιδιοκτήτη μέσω της Γυάλινης Γέφυρας.


«Όταν ξεκινήσαμε αυτό το έργο, πήραμε όλα τα χαρακτηριστικά που βρίσκεις στα superyachts και τα πετάξαμε στον αέρα», εξηγεί ο Eidsgaard. «Τα κομμάτια προσγειώθηκαν εκεί που ίσως δεν περίμενες να τα βρεις, αλλά εκεί που μπορεί να έχουν περισσότερο νόημα. Τα δύο καταστρώματα είναι μοναδικά και κανένα άλλο σούπερ γιοτ δεν τα έχει, αλλά το προφίλ με την ανάποδη πλώρη, την τολμηρή χρήση γυαλιού και τις δυναμικές καμπύλες είναι πολύ σκόπιμο».


Feadship , EXPV explorer concept , Harrison Eidsgaard , boating greece , boatingreece , superyacht,

Εκτός από τη Γυάλινη Γέφυρα, η πρωτοποριακή ιδέα έθεσε και άλλες απαιτήσεις μηχανικής στην τεχνική ομάδα της Feadship. Έχοντας την βάση του tender στο μέσο του πλοίου με το ανοιχτό Ocean Lounge ακριβώς από κάτω, όπου θα ήταν κανονικά το μηχανοστάσιο, απαιτούσε προσεκτική ανάλυση για να διασφαλιστεί η δομική αντοχή. Σημαίνει επίσης οτι θα έχει ένα μηχανοστάσιο ενός επιπέδου.


Κλείνοντας, η ντίζελ-ηλεκτρική πρόωση ταιριάζει ιδανικά σε αυτό το είδος διάταξης. Οι γεννήτριες δημιουργούν επίσης λιγότερο θόρυβο και κραδασμούς, καθώς έχουν και τη δυνατότητα ενσωμάτωσης ανανεώσιμων καυσίμων στο μέλλον.


Συμπερασματικά, «Πρόκειται για ένα γιοτ σχεδιασμένο για έμπειρους ιδιοκτήτες που τους αρέσει να περνούν μεγάλες περιόδους στο σκάφος με επισκέπτες που θα μπορούσαν να έρθουν μαζί τους για μια εβδομάδα, έναν μήνα ή ακόμα περισσότερο, επομένως η προστασία της ιδιωτικής ζωής ήταν απαραίτητη προϋπόθεση», όπως λέει ο Eidsgaard. «Σε αυτό το πλαίσιο, μπορεί να φαίνεται σαν ένα ακραίο σχέδιο επειδή φαίνεται πολύ διαφορετικό, αλλά αν εξετάσετε τα μεμονωμένα στοιχεία, όλα έχουν απολύτως νόημα».


https://www.feadship.nl/

Comments


bottom of page