E- charter permission-τέλος το καμποταζ, άδεια εκναυλωσης στην Ελλαδα σε σκάφη ξένης σημαιας
Η εφαρμογή e-charter permission θα επιτρέπει την έκδοση «άδειας εκναύλωσης ορισμένης ισχύος επαγγελματικού πλοίου αναψυχής αναγνωρισμένου σύμφωνα με το δίκαιο άλλης χώρας» και την απόδοση «τέλους επαγγελματικού πλοίου αναψυχής (σύμφωνα με το δίκαιο άλλης χώρας). Η πλατφόρμα αυτή, που προβλέπει ο Νόμος 4926/22 του υπουργείου Ναυτιλίας για την πλήρη απελευθέρωση του καμποτάζ (η πραγματοποίηση κρουαζιέρας εντός της επικράτειας, αποκλειστικά από πλοία που φέρουν την εθνική σημαία), ενεργοποιείται με την ΚΥΑ των υφυπ. Οικονομικών Απ.Βεσυρόπουλου, Υφυπ. Ανάπτυξης Γ.Τσακίρη, Επικρατείας Κ.Πιερρακάκη και Ναυτιλίας Γ.Πλακιωτάκη και είναι διαθέσιμη μέσω του gov.gr.
Μέχρι να θεσπιστεί, τον περασμένο Απρίλιο, ο νόμος 4926 απαγορευόταν σε επαγγελματικά σκάφη αναψυχής με ξένη σημαία, να αποβιβάζουν ή να επιβιβάζουν επιβάτες με την καταβολή ναύλου, γεγονός που προκάλεσε απώλεια κρατικών εσόδων και πλήγμα στον κλάδο του γιότινγκ. Με το νέο νόμο τα επαγγελματικά σκάφη αναψυχής με ξένη σημαία επιτρέπεται να αποβιβάζουν ή να επιβιβάζουν επιβάτες, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει άδεια εκναύλωσης ορισμένης ισχύος, ενώ θα αποδίδεται το αντίστοιχο τέλος. Προκειμένου να απλοποιηθεί η διαδικασία της έκδοσης της απαιτούμενης άδειας, δημιουργήθηκε το e-charter permission με την ΚΥΑ που προβλέπει:
-τους όρους της λειτουργίας και της πρόσβασης στην ηλεκτρονική εφαρμογή, της διαλειτουργικότητας με συστήματα τρίτων φορέων του δημοσίου τομέα
– τους όρους, τις προϋποθέσεις και τις διαδικασίες για την έκδοση – διακοπή – ακύρωση – τροποποίηση – παράταση της άδειας εκναύλωσης, την καταχώριση των απαιτούμενων στοιχείων του ναυλοσυμφώνου ή της ιδιοχρησιμοποίησης πλοίου ή της εκτέλεσης μεμονωμένων κινήσεων πλοίου κενού επιβατών και του τρόπου απονομής του προβλεπόμενου τέλους.
Η άδεια εγκρίνεται είτε από την πρώτη πλησιέστερη Λιμενική Αρχή κατά την είσοδο του πλοίου στην ελληνική επικράτεια, το αργότερο εντός 24 ωρών από τη στιγμή που συντελείται, όταν ο τόπος παράδοσης του πλοίου βρίσκεται στην αλλοδαπή. Είτε από τη Λιμενική Αρχή του αφετήριου λιμένα, το αργότερο πριν από την ώρα έναρξης εκτέλεσης της σύμβασης ολικής ναύλωσης, όταν ο τόπος παράδοσης του πλοίου βρίσκεται στην ημεδαπή, και αποτελεί προϋπόθεση για τη χορήγηση άδειας απόπλου με σκοπό τη συνέχιση ή την έναρξη της σύμβασης εκτέλεσης ολικής ναύλωσης στην ελληνική επικράτεια, κατά περίπτωση.
Σημειώνεται ότι η μέγιστη χρονική διάρκεια άδειας είναι 21 ημέρες συνολικά και ανά ημερολογιακό έτος και δύναται να παραταθεί για χρονικό διάστημα έως και επτά ημέρες.
Τα οφέλη από την πλήρη απελευθέρωση του καμποτάζ, που έχει ως βασικό πυλώνα το e-charter permission, περιλαμβάνουν:
– την αύξηση των άμεσων κρατικών εσόδων (κυρίως από την είσπραξη Φ.Π.Α. επί του ναύλου και του τέλους) και από την ανάδειξη των ελληνικών λιμένων, ως homeports, για την εκτέλεση ταξιδιών αναψυχής από επαγγελματικά πλοία αναψυχής υπό καθεστώς ολικής ναύλωσης,
-την αύξηση των έμμεσων κρατικών εσόδων, λόγω της ενίσχυσης που θα προκληθεί σε πλείστες κατηγορίες επιχειρήσεων και επαγγελματικών κλάδων που δρουν υποστηρικτικά του επαγγελματικού yachting, όπως επιχειρήσεις εφοδιασμού πλοίων, ναυπηγοεπισκευαστικές επιχειρήσεις, μαρίνες, τοπικά
αεροδρόμια, επιχειρήσεις εστίασης, χάρη στον αυξημένο αριθμό επαγγελματικών πλοίων αναψυχής που αναμένεται να δραστηριοποιηθούν στη χώρα,
-αύξηση στη ζήτηση Ελλήνων και ευρωπαίων ναυτικών και, παράλληλα, δημιουργία αναγκαιότητας για ναυτική κατάρτιση και πιστοποίηση στην Ελλάδα,
– άμεση και καθοριστική συμβολή στην εμπορική προώθηση της μοναδικής εθνικής σφραγίδας (brand), δεδομένου ότι, η Ελλάδα αποτελεί έναν από του δημοφιλέστερους καλοκαιρινούς προορισμούς των πλοίων αναψυχής παγκοσμίως
-κάλυψη, διαπιστωμένης, αδυναμίας προσφοράς επαγγελματικών πλοίων αναψυχής άνω 35 μ. προς εκμετάλλευση εντός της ελληνικής επικράτειας και
-την καταπολέμηση φαινομένου παράνομων ναυλώσεων και καταγραφή της πραγματικής δραστηριότητας πλοίων ανωτέρω κατηγορίας.
Tην άμεση ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας e-charter permission στο πλαίσιο του νόμου 4926/22 ζητάει με υπόμνημά της από τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Πλακιωτάκη, η Πανελλήνια Ένωση Επαγγελματιών Θαλάσσιου Τουρισμού.
Η διαδικασία καθυστερεί με αποτέλεσμα να μην μπορούν οι εταιρείες ναύλωσης σκαφών να κάνουν προγραμματισμό για τη φετινή τουριστική περίοδο όσον αφορά στην είσοδο ξένων επαγγελματικών σκαφών.
Πιο συγκεκριμένα, η Ένωση στο υπόμνημά της προς τον υπουργό αναφέρει:
“Κατόπιν των αλλεπάλληλων συζητήσεων με την Ένωση Επαγγελματιών Θαλάσσιου τουρισμού μετά την ψήφιση του Ν.4926 τον Απρίλιο του 2022 για την ενεργοποίηση των εφαρμογών προκειμένου να καταστεί δυνατή η είσοδος των ξένων επαγγελματικών σκαφών με το καθεστώς e-charter permission την καλοκαιρινή περίοδο του 2022, αλλά και αργότερα στην διάρκεια του χειμώνα βρισκόμαστε στην δυσάρεστη θέση, τον Φεβρουάριο του 2023, να μην μπορούμε να προγραμματίσουμε την επαγγελματική μας δραστηριότητα. Τα γραφεία του εξωτερικού που επικοινωνήσαμε το μαγνητοσκοπημένο μήνυμα σας τον Σεπτέμβριο του 2022 στην μεγαλύτερη έκθεση σκαφών, στο Μονακό, μας ασκούν αφόρητη πίεση ζητώντας εάν η Κυβέρνηση θα εφαρμόσει τα υπεσχεμένα”.
Στην συνέχεια παραθέτουν τα αίτηματά τους:
Την άμεση ενεργοπoιηση των ηλεκτρονικών εφαρμογών του E-CHARTER PERMISSION προκείμενου να επικοινωνηθεί έγκαιρα από την Ένωση μας, για την φετινή περίοδο στα γραφεία ναυλώσεων του εξωτερικού και εσωτερικού.
Την έγκαιρη εκπαίδευση στελεχών του Λιμενικού προσωπικού όπου αυτό θα εφαρμοσθεί για να μην υπάρξουν καθυστερήσεις στην λειτουργία και εφαρμογή του πλαισίου.
Την έγκαιρη παρουσίαση και εκπαίδευση των σχετικών επαγγελματιών και φορέων.”
Όπως υποστηρίζουν κύκλοι της αγοράς «το εμπάργκο που υπήρχε μέχρι την ψήφιση του Ν 4926/22 είχε αρνητικό πρόσημο για το κράτος και τους επαγγελματίες του χώρου. Και αυτό γιατί όταν απαγορεύεις σε ένα σκάφος να επιβιβάσει αλλά και να αποβιβάσει στην Ελλάδα αλλά του επιτρέπεις να περνάει από την χώρα, απλά «εκμεταλλεύεται» τα Ελληνικά νησιά χωρίς να σου αποφέρει οικονομικό όφελος.
Η άρση του καμποτάζ, με το e-charter permission τα υποχρεώνει όμως να πληρώσουν ΦΠΑ στην είσοδο τους καθώς και το νέο τέλος που η κυβέρνηση θέσπισε.
Οι επαγγελματίες του χώρου δημιουργούν ένα επιπλέον έσοδο στο κράτος από τις υπηρεσίες, αλλά και αναπτύσσοντας τον κύκλο εργασιών τους».
Comments