top of page
Εικόνα συγγραφέαBoating-greece

"Christina O.": Η ιστορία της θρυλικής θαλαμηγού του Αριστοτέλη Ωνάση



Η πρωτοποριακή για την εποχή της θαλαμηγός ήταν μία υπό απόσυρση ανθυποβρυχιακή φρεγάτα του καναδικού στόλου που κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου χρησιμοποιήθηκε ως συνοδό σκάφος των νηοπομπών για τη μεταφορά πολεμικού υλικού στις συμμαχικές δυνάμεις στην Αγγλία και τη Ρωσία.

Eχτισε την ιστορία της στα χέρια του «σωτήρα» της Αριστοτέλη Ωνάση, που της έδωσε το όνομα της κόρης του και φιλοξένησε στα καταστρώματά του ιστορικές προσωπικότητες όπως τον Ουίνστον Τσόρτσιλ, τον βασιλιά Φαρούκ της Αιγύπτου, τη Μέριλιν Μονρόε, την Ελίζαμπεθ Τέιλορ και τον Ρίτσαρντ Μπάρτον, τον Τζον Φ. Κένεντι, τον Φρανκ Σινάτρα, τον πρίγκιπα Ρενιέ και την Γκρέις Κέλι.




Το ιστορικό αυτό γιοτ, μήκους 99 και πλάτους 11 μέτρων κατασκευάστηκε το 1943 ως η φρεγάτα Stormont, μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου ήταν ένα από τα πολλά πλεονάζοντα ναυτικά πλοία. Πέρασε στα χέρια του Αριστοτέλη Ωνάση, το 1954, στην τιμή των 34.000 δολαρίων. Στη συνέχεια ο ίδιος ξόδεψε για την ανακαίνισή του το μυθικό για την εποχή ποσό των 4 εκατ. δολαρίων. Μετά τον θάνατο του Ωνάση το 1975 το «Christina O.» κληρονομήθηκε από την κόρη του, ωστόσο ο Ωνάσης στην διαθήκη του σημείωνε, όμως, ότι αν για κάποιον λόγο εκείνη δεν ήθελε τη θαλαμηγό, το σκάφος θα περνούσε στην κυριότητα του ελληνικού Δημοσίου, υπό την προϋπόθεση ότι θα τη συντηρούσε και θα την παραχωρούσε αποκλειστικά για χρήση στον εκάστοτε αρχηγό του κράτους.


Το 1978 η Χριστίνα Ωνάση δώρισε τη θαλαμηγό στο ελληνικό δημόσιο, για να τη χρησιμοποιεί ο εκάστοτε Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας. Το δημόσιο μετονόμασε τη θαλαμηγό σε "Αργώ", ενώ τη συντήρησή της ανέλαβε το Πολεμικό Ναυτικό και οι υπεύθυνοι φρόντιζαν ώστε το σκάφος να είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμο να σαλπάρει, στην άμεση διάθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας και των υψηλών καλεσμένων του. Η θαλαμηγός χρησιμοποιήθηκε μόνο μία φορά από τον Χρήστο Σαρτζετάκη, ενώ ο Κωνσταντίνος Καραμανλής αρνήθηκε να τη χρησιμοποιήσει.



Μετά από 23 χρόνια, η θαλαμηγός ανακαλύφθηκε μισοβυθισμένη στα Αμπελάκια της Σαλαμίνας από τον διακεκριμένο ναυπηγό Κώστα Καράμπελα. Ο τελευταίος ανέλαβε με δική του πρωτοβουλία την επικοινωνία με επενδυτές με σκοπό την ανακαίνιση του σκάφους και την αναβίωση του μύθου του, μεταξύ των οποίων και ο Τζον-Πολ Παπανικολάου. Ο Ελληνας εφοπλιστής, λαμπρός επιχειρηματίας και φίλος της οικογένειας Ωνάση, ο οποίος είχε φιλοξενηθεί στη θαλαμηγό ως παιδί, προχώρησε στην αγορά της μέσα από δημοπρασία, την ανακαίνισε και επανέφερε το αρχικό της όνομα προς τιμήν της Χριστίνας Ωνάση, που υπήρξε φίλη του, προσθέτοντας και το γράμμα «Ο».


Μετά από κάποιες επισκευές για την ανάκτηση της δυνατότητας κίνησης, το «Christina Ο.» μεταφέρθηκε στα ναυπηγεία της Ριέκα στην Κροατία, όπου και πραγματοποιήθηκε η πλήρης ανακατασκευή του. Η διαδικασία, που ολοκληρώθηκε με απόλυτο σεβασμό προς την ιστορία του σκάφους, διήρκεσε τρία χρόνια και κόστισε 50 εκατ. δολάρια. Λίγο μετά την ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασής του, το 2001, το «Christina O.» βραβεύτηκε στο Μονακό ως το ωραιότερο mega yacht στον κόσμο.

Σήμερα η θαλαμηγός ανήκει στον Ιρλανδό φιλέλληνα δικηγόρο Αϊβορ Φιτζπάτρικ και διατίθεται προς ναύλωση αντί 700.000-800.000 ευρώ την εβδομάδα.



Πολυτέλεια και Άνεση


Το ψηφιδωτό δάπεδο της εξωτερικής πισίνας απεικονίζει τον Μινώταυρο

Η πολυτέλεια της συγκεκριμένης θαλαμηγού είναι εμφανής σε όλους τους χώρους της: στην εντυπωσιακή προεδρική σουίτα του Αριστοτέλη Ωνάση με το σαλόνι, το τζάκι, τη βιβλιοθήκη και τον πίνακα του Ρενουάρ, τις 18 καμπίνες επιβατών, το εσωτερικό και εξωτερικό μπαρ, την εξωτερική πισίνα με το ψηφιδωτό δάπεδο όπου απεικονίζεται ο Μινώταυρος, το οποίο ανυψώνεται και μετατρέπεται σε πίστα χορού, τη βιβλιοθήκη «Ουίνστον Τσόρτσιλ» με έργα Ελλήνων κλασικών συγγραφέων, αλλά και σε όλους τους υπόλοιπους χώρους που συνδέονται μεταξύ τους με μια επιβλητική σπειροειδή σκάλα. Μάλιστα, το ψηφιδωτό της πισίνας με τον Μινώταυρο αναπαλαιώθηκε με ιδιαίτερη φροντίδα, καθώς οι ψηφίδες βρέθηκαν διαλυμένες και επανατοποθετήθηκαν από τον μαθητή του καλλιτέχνη που τη φιλοτέχνησε.


Christina O, yachting , superyacht, Onasis
To bar "Άρης"

Η θαλαμηγός διαθέτει επίσης ελικοδρόμιο, γυμναστήριο, παιδότοπο, τζακούζι και χώρο μασάζ. Ενα από τα πιο εντυπωσιακά και ιστορικής σημασίας σημεία της είναι το μπαρ «Αρης», με τα φτιαγμένα από δέρμα λευκής φάλαινας περίτεχνα σκαμπό και τα χερούλια από δόντια φάλαινας, όπου είναι σκαλισμένες αναπαραστάσεις από την «Οδύσσεια» του Ομήρου. Αξιο θαυμασμού είναι και το περίφημο σαλόνι «Μαρία Κάλλας», στο οποίο βρίσκεται κορνιζαρισμένος ο πρώτος χρυσός της δίσκος, που αποκτήθηκε σε δημοπρασία, τα δαχτυλίδια της από τον γάμο της με τον Τζιοβάνι Μπατίστα Μενεγκίνι, το πιάνο της, καθώς και το αναμνηστικό δώρο που της είχε δώσει ο πρόεδρος Κένεντι μετά από παράστασή της στη Νέα Υόρκη. Η βιβλιοθήκη του Τσόρτσιλ, ο οποίος ήταν τακτικός επισκέπτης της θαλαμηγού, αλλά και το σαλόνι «Τζάκι Κένεντι», όπου υπάρχουν φωτογραφίες από τη ζωή της καθώς και πίνακες του Τζόρτζιο ντε Κίρικο, αποτελούν χώρους που φέρουν, επίσης, ιδιαίτερες μνήμες. Η μοντέρνα τεχνολογία αποτελούσε τη ραχοκοκαλιά της θαλαμηγού, με πρωτοποριακά για την εποχή τους συστήματα: ραντάρ, επικοινωνιακά μέσα, κλιματισμό, ηλεκτρονικό έλεγχο της θερμοκρασίας του νερού στην πισίνα και πολλά άλλα


Το σαλόνι "Μαρία Κάλλας"

Η βιβλιοθήκη «Ουίνστον Τσόρτσιλ»













ΠΗΓΕΣ:

Comments


bottom of page