Το FLEURTJE (όπως ονομάζεται σήμερα) το παρήγγειλε ο Γιάννης Καρράς (γνωστός και ως John Carras), ο οποίος είχε στην κατοχή του μέρος του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Κρήτης καθώς και τα ναυπηγεία Χαλκίδας. Στις προσωπικές του επενδύσεις στην Ελλάδα συμπεριλαμβάνονται επίσης και η Hellenic Ship and Aircraft Insurance καθώς και η δημιουργία του Porto Carras. . Αλλά η ιδιοκτησία του στην CARITA όπως ονομάστηκε κατά την κυκλοφορία ήταν ελάχιστα γνωστή, κρυμμένη πίσω από ένα όνομα εταιρείας. Και, παρά το γεγονός ότι κατείχε το γιοτ που περιγράφεται από το περιοδικό Yachting World ως «το πιο αξιόλογο και μεγαλύτερο γιοτ που κατασκευάστηκε μέχρι σήμερα μετά τον πόλεμο», σε αντίθεση με ορισμένους από τους συγχρόνους του, ο άνθρωπος - και η σκούνα - παρέμειναν χαμηλού προφίλ.
Από τη σκοπιά του γιοτ αυτό θα μπορούσε εύκολα να αποδοθεί στο ότι πέρασε ένα μεγάλο μέρος των πρώτων είκοσι και πλέον ετών της ζωής του, προφανώς ελάχιστα χρησιμοποιημένο, αγκυροβολημένο στο ομώνυμο θέρετρο Porto Carras του ιδιοκτήτη του στον Τορωναίο Κόλπο. Η ιστορία λέει ότι ανακάλυψε το σημείο όπου μέχρι σήμερα βρίσκεται το γνωστό ξενοδοχείο Porto Caaras σε μια κρουαζιέρα με την CARITA. Το όνομά του άλλαξε σε ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ ενώ ήταν ακόμη στην ιδιοκτησία του Καρρά.
Κατά την καθέλκυση του το 1959 χρειάστηκαν δύο τεράστιοι πλωτοί γερανοί για να το βάλουν στο νερό επειδή ήταν πολύ μακρύ.
Μια σημαντική αλλαγή έγινε στα μέσα της δεκαετίας του 1980 υπό την ιδιοκτησία του Ολλανδού εμπόρου πετρελαίου John Deuss ό οποίος έχοντας την ιδιοκτησία του σκάφους για μεγάλο χρονικό διάστημα προχώρησε σε ένα refit στο Cantiere Navale dell'Argentario βόρεια της Ρώμης υπό την επίβλεψη του John Winterbotham και Richard Davies κατά τη διάρκεια του οποίου η ευκολία χειρισμού πανιών ενημερώθηκε σημαντικά.
Ξεκίνησε ξανά το 1985 με το σημερινό του όνομα FLEURTJE, όπως μαρτυρούν μεταγενέστερες τοποθεσίες ανακαίνισης και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, και βρίσκεται εντός θαλάσσης τα τελευταία 35 χρόνια.
Οι σημερινοί ιδιοκτήτες του - μόνο οι τέταρτοι σε 60 χρόνια - συνέχισαν τη διαδικασία φροντίδας στο δεύτερο μισό του αιώνα αυτού του αξιοσημείωτου κλασικού σούπερ γιοτ που ήταν η ναυτική αγάπη της ζωής κάθε ιδιοκτήτη.
Το Fleurtje είναι ένα ιστιοπλοϊκό σκάφος συνολικού μήκους 57 μέτρων. Κατασκευαστής του γιοτ είναι ο Amsterdamsche Scheepwerf G. de Vries Lentsch Jr από την Ολλανδία, ο οποίος καθέλκυσε το Fleurtje το 1960. Το superyacht έχει δοκό 8,56 m, βύθισμα 4,88 m και όγκο 295 GT.
Το Fleurtje διαθέτει εξωτερική σχεδίαση από τον Robert Clark. Στο σούπερ γιοτ Fleurtje μπορούν να φιλοξενηθούν έως και 12 επισκέπτες, ενώ διαθέτει επίσης κατάλυμα για 16 μέλη του πληρώματος, συμπεριλαμβανομένου του καπετάνιου του πλοίου. Το Fleurtje έχει χαλύβδινη γάστρα και υπερκατασκευή αλουμινίου. Τροφοδοτείται από 2 κινητήρες Caterpillar Inc, που του δίνουν τελική ταχύτητα 15 kn.
Το Fleurtje πωλείται στην τιμή των 8.400.000 €.
Comentarios