Η ιστιοπλοΐα μέσα από τα αυξανόμενα και φθίνοντα ρεύματα της θάλασσας και του ανέμου,φαίνεται σαν μια πρόκληση για πολλούς: απαιτεί έντονη αντίληψη και γρήγορη δράση - ένα μείγμα εγρήγορσης και επίγνωσης, το οποίο δημιουργεί στον ναύτη την αίσθηση ότι ο ίδιος είναι πραγματικά η ψυχή του σκάφους.
Η ανάληψη μιας τέτοιας πρόκλησης έχει πλούσια οφέλη. Εκτός από αυτό το αίσθημα αληθινής ελευθερίας που απολαμβάνουν οι ιστιοπλόοι ή τον ελεύθερο χρόνο του να έχετε το δικό σας νησί στη μέση της θάλασσας, η ιστιοπλοΐα μπορεί επίσης να προσφέρει μια ανεκτίμητη εμπειρία καθώς και αξέχαστα μαθήματα: μπορεί να μας διδάξει πώς να παραμένουμε σταθεροί κατά τη διάρκεια της παλίρροιας και πώς να κρατάμε τα πανιά μας γεμάτα για να μπορούμε να συνεχίσουμε.
«Όταν πρόκειται για ιστιοπλοΐα, αυτό που έχει σημασία είναι η ικανότητα παρά η αναπηρία».
Η Hilary Lister, η πρώτη γυναίκα τετραπληγική που ταξίδεψε μόνη της γύρω από τις Βρετανικές Νήσους.
Χωρίς αμφιβολία, όλοι αυτοί οι θρίαμβοι της ιστιοπλοΐας δεν αποκλείουν κανέναν, ανάπηρο ή μη. Ο κόσμος της ιστιοπλοΐας είναι γεμάτος φωτεινά παραδείγματα που αποδεικνύουν ότι πραγματικά δεν υπάρχουν εμπόδια για να λάβετε μέρος σε αυτή την εκπληκτική περιπέτεια. Από την Hilary Lister , που μπορούσε να κινήσει μόνο το κεφάλι της, η οποία το 2005 σημείωσε ρεκόρ ταξιδεύοντας σόλο στη Μάγχη χρησιμοποιώντας ένα σύστημα 'sip and puff' για να ελέγχει τα πανιά και το τιμόνι, μέχρι τον Geoff Holt , ο οποίος έγινε ο πρώτος τετραπληγικός που έπλευσε σόλο στη Μεγάλη Βρετανία το 2007, ένα είναι σίγουρο: όταν πρόκειται για ιστιοπλοΐα αυτό που έχει σημασία είναι η ικανότητα παρά η αναπηρία.
ο Geoff Holt, ο πρώτος τετραπληγικός που έπλευσε στον Ατλαντικό και ίδρυσε την πρώτη φιλανθρωπική οργάνωση του Ηνωμένου Βασιλείου για ανάπηρους ναυτικούς.
Υπάρχουν πολλοί τρόποι για την "προσαρμοστική ιστιοπλοΐα". Πολλά ιδρύματα παγκοσμίως καθώς και οργανισμοί, φιλοξενούν προγράμματα ιστιοπλοΐας για άτομα ανεξάρτητα από το επίπεδο δεξιοτήτων και τις σωματικές τους ικανότητες. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της παροχής υπηρεσιών και των τροποποιήσεων σκαφών/αποβάθρας.
Πρόσβαση στην αποβάθρα
Προκειμένου να διευκολυνθεί η πρόσβαση στην αποβάθρα, οι ράμπες έχουν σχεδιαστεί ώστε να έχουν ήπιες κλίσεις και επίπεδους χώρους, ώστε να διευκολύνεται η χρήση αναπηρικού αμαξιδίου.
Μπορούν να τοποθετηθούν : συρμάτινο πλέγμα, αντιολισθητικά μαξιλαράκια ή ελαστικά χαλάκια βιομηχανικής αντοχής σε περιοχές που μπορεί να είναι ολισθηρές και μπορούν να διατίθενται χειρολαβές και προστατευτικές ράγες σε κάθε πλευρά της ράμπας για ασφάλεια και πρόσθετη υποστήριξη.
Επιβίβαση
Η είσοδος στο σκάφος γίνεται εύκολα με τη χρήση κιβωτίου μεταφοράς ή σανίδας. Αυτό είναι ένα κουτί με προσαρτημένη μια αρθρωτή σανίδα που όταν ανοίγει, παρέχει μια ράμπα για να γλιστρήσει από την κορυφή του κιβωτίου στο σκάφος. Μια σανίδα μεταφοράς επιτρέπει στον ναύτη να μεταφέρει απευθείας από την καρέκλα του στο σκάφος ολισθαίνοντας από το ένα στο άλλο.
Επιπλέον, οι εθελοντές είναι πάντα έτοιμοι να βοηθήσουν στην ανύψωση ολόκληρου του σώματος, εάν ο ναύτης πιστεύει ότι αυτό θα αυξήσει την ασφάλειά τους.
Σταθερότητα, Ασφάλεια και Άνεση
Προκειμένου να μεγιστοποιηθεί η σταθερότητα στο σκάφος, λουριά και ιμάντες/ζώνες με συνδετήρες ταχείας απελευθέρωσης χρησιμοποιούνται συχνά για να ασφαλίσουν τον ναύτη στο κάθισμα και να προσθέσουν ασφάλεια, άνεση και σταθερότητα για όσους δεν μπορούν να τον κρατήσουν όρθιο.
Η ζώνη χρησιμοποιείται στα γόνατα και το στήθος και η ζώνη γύρω από τους ώμους. Βεβαιωθείτε ότι τα κουμπώματα ταχείας απελευθέρωσης είναι ασφαλισμένα με τέτοιο τρόπο, ώστε να διευκολύνεται η πρόσβαση και η απελευθέρωσή τους από τον ναύτη, ένα μέλος του πληρώματος ή έναν σύντροφο ιστιοπλοΐας.
Skippering
Τα κινητικά προβλήματα δεν αποτελούν εμπόδιο για τον καπετάνιο ενός σκάφους , καθώς υπάρχει αυξημένη ανάπτυξη στη σχεδίαση και την ανάπτυξη ηλεκτρονικά υποβοηθούμενου συστήματος διεύθυνσης, όπως το σύστημα διεύθυνσης με joystick 4 κατευθύνσεων που χρησιμοποιεί είτε πόδι/δάχτυλα είτε χέρι/δάχτυλα για χειρισμό της εναλλαγής.
Τα ηλεκτρικά χειριστήρια ελέγχουν συνήθως τόσο το χειριστήριο όσο και τα πανιά, μετακινώντας το χειριστήριο μέσα και έξω για να αφήσουν τα πανιά να μπαίνουν και να βγαίνουν και μετακινώντας το αριστερά ή δεξιά για να μετακινήσετε το σκάφος αριστερά ή δεξιά. Άλλα τέτοια συστήματα περιλαμβάνουν το σύστημα 'sip and puff', που χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις όπου η σοβαρή τετραπληγία μπορεί να περιορίσει τη χρήση ενός joystick.
Το σύστημα 'sip and puff' επιτρέπει σε ένα άτομο με τετραπληγία να χρησιμοποιήσει έναν μηχανισμό που μοιάζει με καλαμάκι, με τον οποίο ελέγχει την κίνηση του πανιού από τον τρόπο με τον οποίο φυσάει, ρουφάει ή δαγκώνει τον μηχανισμό.
Η λειτουργία του συστήματος "sip and puff"
Η μέθοδος "sip and puff" στην ιστιοπλοΐα
Προβλήματα όρασης
Για τους ναυτικούς με προβλήματα όρασης τοποθετούνται απτικές ενδείξεις, ώστε να μπορούν να βρουν τον εξοπλισμό στο σκάφος, όπως ταινία σε μια γραμμή, κόμπους σε ορισμένες θέσεις, καθώς και τη χρήση ρυθμών για χρονικές μεταφορές και ενέργειες. Οι ετικέτες Braille ή η προσθήκη υφής στους βραχίονες συμπλέκτη χρησιμοποιούνται επίσης για να τα κάνουν πιο διακριτά.
Επίσης, οι απτικοί χάρτες και οι ηχητικές πυξίδες χρησιμοποιούνται για να αντικαταστήσουν τους οπτικούς χάρτες για να βοηθήσουν στην πλοήγηση. Ηχητική πυξίδα είναι αυτή που μιλάει με το πάτημα ενός κουμπιού που προσφέρει τη θέση του σκάφους, την κατεύθυνση του ανέμου και τη μοίρα του σκάφους.
Comments