top of page
 • Εικόνα συγγραφέαBoating-greece

Μπορεί η ναυσιπλοΐα να επιβαρύνει το θαλάσσιο περιβάλλον και το οικοσύστημα;

Έγινε ενημέρωση: 30 Οκτ 2023


Ενώ μια μέρα στο σκάφος μπορεί να ακούγεται διασκεδαστική και χαλαρωτική, οι περιβαλλοντικά συνειδητοποιημένοι λάτρεις των γιοτ θα πρέπει να αναλογιστούν: τι κάνει το σκάφος τους στο οικοσύστημα γύρω τους; Ίσως δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι αρκετές μελέτες έχουν εντοπίσει δεκάδες ακούσιους και απροσδόκητους κινδύνους για το περιβάλλον που σχετίζονται με την ναυσιπλοΐα, οι οποίοι μπορεί να κάνουν πολλούς να επαναξιολογήσουν πώς περνούν τις μέρες τους στο νερό.


Αντίκτυπος στο νερό

Μελέτες σχετικά με την ποιότητα και τη διαύγεια του νερού διαπίστωσαν ότι σε πλωτές οδούς με μεγάλη κυκλοφορία, τα σκάφη είχαν όντως αξιοσημείωτο αντίκτυπο. Η παρουσία σκαφών φαίνεται να επηρεάζει την αύξηση στην ανάπτυξη των φυκών και την εκτόξευση ιζημάτων, τα οποία εμποδίζουν το ηλιακό φως και αλλοιώνουν το νερό. Επιπλέον, οι εναποθέσεις που απομένουν από τα σκάφη μπορούν να αλλάξουν τη χημεία του νερού, προσθέτοντας υπερβολική ποσότητα ορισμένων ενώσεων, όπως ψευδάργυρο και χαλκό, ή κάνοντας ένα περιβάλλον υπερβολικά αλκαλικό ή όξινο. Η μείωση της ποιότητας του νερού είναι κακή τόσο για την άγρια ​​ζωή όσο και για τον άνθρωπο.


επιπτώσεις ναυσιπλοίας στην αγρια φυση και στην θάλασσα

Επιπτώσεις στην άγρια ζωή

Δεδομένου ότι τα σκάφη είναι μεγάλα, παρεμβατικά και επικίνδυνα οχήματα, δεν είναι δύσκολο για τους περισσότερους ιδιοκτήτες να καταλάβουν ότι τα σκάφη τους έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην άγρια ​​ζωή. Κάποια θαλάσσια πλάσματα, λόγω της ταχύτητας τους δεν μπορούν να αποφύγουν το εξαιρετικά γρήγορο σκάφος και οι συγκρούσεις με σκάφη ή γρατζουνιές από τις προπέλες συχνά προκαλούν μοιραίο κακό. Ωστόσο, οι προπέλες από μονες τους δεν μπορούν να αναλάβουν την ευθύνη έστω και για ένα μικρό ποσοστό ζημιών που προκαλούνται στο γλυκό νερό και τη θαλάσσια άγρια ​​ζωή.


θαλάσσια φώκια

Στην πραγματικότητα, μεγάλος αριθμός βλαβών στην άγρια ​​ζωή προκαλείται από μικρότερες, λιγότερο αισθητές πτυχές των σκαφών. Οι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για τον καθαρισμό, την προστασία και τη λειτουργία των σκαφών συχνά εκπλένονται στο νερό, επηρεάζοντας σοβαρά το περιβάλλον και αποδυναμώνοντας ή σκοτώνοντας την άγρια ​​ζωή. Τα υδρόβια φυτά και ζώα έχουν συγκεκριμένες απαιτήσεις για φως, θερμοκρασία, επίπεδο pH και άλλα, και οι τοξίνες από απορρυπαντικά, χρώματα, προϊόντα πετρελαίου, μπαταρίες και μέταλλα έχουν καταστροφικές επιπτώσεις στην ικανότητα της άγριας ζωής να επιβιώσει και να ευδοκιμήσει, συμπεριλαμβανομένου καρκίνου, μεταλλάξεων, γενετικών ανωμαλιών , και άμεσο θάνατο.θαλάσσια ρύπανση

Κίνδυνοι για τον άνθρωπο

Οι άνθρωποι θα πρέπει να ανησυχούν ακόμη περισσότερο για τις επιπτώσεις των σκαφών στο φυσικό περιβάλλον. Πολλές υδάτινες οδοί γλυκού νερού αξιοποιούνται για πόσιμο νερό ή χρησιμοποιούνται ως σημεία για την αλίευση ψαριών, οστρακοειδών και άλλων τροφίμων. Δυστυχώς, οι τοξίνες που θέτουν σε κίνδυνο την υδρόβια ζωή είναι επίσης απειλητικές για τον άνθρωπο. Η κατανάλωση μολυσμένου νερού ή η διατροφή με θαλασσινά που ζούσαν σε μολυσμένο νερό είναι πιθανό να προκαλέσει εκτεταμένα προβλήματα υγείας. Στην πραγματικότητα, το κολύμπι σε υδάτινες οδούς με μεγάλη κίνηση σκαφών είναι γνωστό ότι βλάπτει την υγεία επειδή ορισμένες τοξίνες, όπως ο τριβουτυλοκασσίτερος (TBT) σε αντιρυπαντικά χρώματα , μπορούν να απορροφηθούν από το δέρμα ή τα μάτια. Ακόμη και οι άνθρωποι δεν είναι ασφαλείς από τη ρύπανση που προκαλούν τα σκάφη.


Ναυσιπλοΐα φιλική προς το περιβάλλον


δελφινια σκαφος ιστιοπλοια

Οι προαναφερθείσες πληροφορίες μπορούν να προκαλέσουν έκπληξη σε αρκετούς ναυτικούς που αγαπούν τα ταξίδια στην θάλασσα, αλλά δεν επιθυμούν την μόλυνση του περιβάλλοντος από την θαλάσσια δραστηριότητα τους. Ωστόσο, είναι δυνατό να συνεχίσουν την δραστηριότητα τους αυτή χωρίς να έχει τόσο βαθιές επιπτώσεις στο νερό και την άγρια ​​ζωή.


Πολλές εταιρείες είναι πλέον ευαισθητοποιημένες στο θέμα αυτό και τα νέα μοντέλα σκαφών τείνουν να είναι πιο αποδοτικά ως προς τα καύσιμα και λιγότερο επιρρεπή σε διαρροές που θέτουν σε κίνδυνο τα υποβρύχια οικοσυστήματα, επομένως οι ιδιοκτήτες γηραιότερων σκαφών θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψιν την αναβάθμιση τους σε πιο βιώσιμα σκάφη. Επιπλέον, η συντήρηση του σκάφους είναι ζωτικής σημασίας τόσο για την αύξηση της διάρκειας ζωής ενός σκάφους όσο και για την προστασία του περιβάλλοντος. Οι ακόλουθες πρακτικές είναι απαραίτητες:


 • Αποτύπωμα άνθρακα

Το αποτύπωμα άνθρακα είναι η συνολική ποσότητα αερίων του θερμοκηπίου (συμπεριλαμβανομένου του διοξειδίου του άνθρακα) που παράγονται άμεσα ή έμμεσα από τις δραστηριότητες και τον τρόπο ζωής μας. Μάθετε πώς να υπολογίζετε το αποτύπωμα άνθρακα του σκάφους σας και τρόπους για να μειώσετε ή/και να αντισταθμίσετε τον αντίκτυπό σας.

 • Μειώστε τη χρήση καυσίμου

Ο τρόπος που συντηρείτε και οδηγείτε το σκάφος σας έχει μεγάλη επίδραση στο πόσα καύσιμα χρησιμοποιείτε – και πόσα χρήματα μπορείτε να εξοικονομήσετε!

 • Εξωλέμβιες μηχανές

Οι εξωλέμβιοι κινητήρες έχουν προχωρήσει πολύ - μάθετε για τους τύπους κινητήρων που είναι και καθαροί και οικονομικά αποδοτικοί στη λειτουργία τους.

 • Βιοντίζελ

Αυτό το ανανεώσιμο, μη τοξικό, καθαρό καύσιμο μπορεί να είναι μια εξαιρετική εναλλακτική λύση στο συμβατικό ντίζελ – και απαιτεί πολύ λίγες (αν υπάρχουν) τροποποιήσεις για την εναλλαγή.solar yacht
Solar yacht

 • Ανανεώσιμη ενέργεια

Ο ήλιος, ο άνεμος και το νερό – όλα όσα αγαπάμε ως ναυτικοί – μπορούν επίσης να αποτελέσουν πηγή ενέργειας για να βοηθήσουν στην τροφοδοσία των σκαφών μας. Ανακαλύψτε ποιες τεχνολογίες λειτουργούν καλύτερα για το σκάφος σας.

 • Αγκυροβόλι

Μάθετε τις κατάλληλες τεχνικές αγκύρωσης για να αποτρέψετε τη ζημιά σε σημαντικά οικοσυστήματα, συμπεριλαμβανομένων των κοραλλιογενών υφάλων, των θαλάσσιων χόρτων και των οστρακοειδών.

 • Πλεύση κοντά στη θαλάσσια άγρια ​​ζωή

Βεβαιωθείτε ότι έχετε μια αξέχαστη εμπειρία χωρίς να ενοχλείτε τη θαλάσσια άγρια ​​ζωή, ακολουθώντας μερικές απλές οδηγίες. Επιπλέον, προστατέψτε τα ζώα από τραυματισμούς λαμβάνοντας προστασία κατά την πλεύση σε ρηχά νερά.


Προϊόντα φιλικά προς το περιβάλλον


 • Μη Τοξικά Προϊόντα Καθαρισμού

Το να αποφασίσετε ποιο προϊόν καθαρισμού θα χρησιμοποιήσετε στο σκάφος σας μπορεί να είναι τρομακτικό, αλλά με την κατάλληλη έρευνα και γνώση μπορείτε να βρείτε ένα καθαριστικό που είναι ιδανικό τόσο για το σκάφος σας, όσο και για το περιβάλλον.

 • Βαφή

Πολλά σκάφη χρησιμοποιούν βαφές βυθού με βάση τον χαλκό, που μπορεί να βλάψουν την υδρόβια άγρια ​​ζωή. Μάθετε για τις φιλικές προς το περιβάλλον εναλλακτικές που όχι μόνο θα μειώσουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του σκάφους σας, αλλά μπορούν επίσης να σας εξοικονομήσουν χρήματα!

 • Αντηλιακά

Όταν πηγαίνετε για κολύμπι, το αντηλιακό σας μπορεί να ξεπλυθεί στο νερό και μερικά έχουν χημικές ουσίες που μπορούν να βλάψουν τη θαλάσσια άγρια ​​ζωή. Μάθετε για τις κορυφαίες επιλογές μας για φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα SPF.


Συντήρηση σκάφους:

 • Γενική συντήρηση

Η προληπτική διαχείριση του σκάφους σας μειώνει τις επιβλαβείς περιβαλλοντικές επιπτώσεις και επίσης παρατείνει τη διάρκεια ζωής του κινητήρα και του σκάφους σας.

 • Συντήρηση κινητήρα

Η τακτική συντήρηση θα διασφαλίσει ότι οι τοπικές πλωτές οδούς σας προστατεύονται και ο κινητήρας σας λειτουργεί σωστά. • Συντήρηση σεντίνας

Αποτρέψτε τα λάδια και άλλες τοξικές χημικές ουσίες από το να εισχωρήσουν κρυφά στον ωκεανό επιθεωρώντας και συντηρώντας τη σεντίνα σας.

Η σωστή συντήρηση του σκάφους σας για το χειμώνα θα εξασφαλίσει ότι θα προστατεύσετε το περιβάλλον και ταυτόχρονα θα το προστατέψετε από ενδεχόμενες φθορές, λόγω κακών καιρικών συνθηκών.


ΠΗΓΕΣ:

Comments


bottom of page