top of page

Πως θα έχετε καλύτερο έλεγχο του σκάφους

Συμβουλές που θα βοηθήσουν ακόμα και τους έμπειρους

 

Ένας έμπειρος ναυτικός πρέπει να μπορεί να χρησιμοποιεί τον αέρα και τα ρεύματα, ώστε να μπορεί με ασφάλεια να πλέει, να στρίβει σε στενό μέρος, αλλά και να δένει το σκάφος. Η χρήση μόνο της δύναμης της μηχανής δεν είναι πάντα ο ασφαλέστερος τρόπος για την αντιμετώπιση του καιρού και κάποιες φορές μάλιστα μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητα αποτελέσματα, όπως να χαλάσει το σκάφος ή να τραυματιστεί κάποιος.


Έλεγχος του τιμονιού 
Οι υπερβολικές τιμονιές και μετά οι υπερβολικές διορθώσεις είναι κοινά προβλήματα. Πρέπει να ελέγχουμε αν το τιμόνι είναι σε ευθεία ή γυρισμένο και σε ποια κατεύθυνση είναι γυρισμένο
.

Πρέπει να γνωρίζουμε ότι ο χειρισμός του αυτοκινήτου διαφέρει πολύ από το χειρισμό του σκάφους για πολλούς λόγους. Πρώτα από όλα με το σκάφος υπάρχει η αδράνεια του νερού, οπότε και οι κινήσεις στο τιμόνι δεν έχουν άμεσα αποτελέσματα στο σκάφος. Επισης, τα αυτοκίνητα κατευθύνονται από μπροστά, ενώ τα σκάφη από την πρύμνη. Τα σκάφη περιστρέφονται ενώ τα αυτοκίνητα όχι. Το πιο σημαντικό είναι όταν στρίβουμε προς τα πίσω τα σκάφη χρειάζονται χώρο από την έξω πλευρά της στροφής, ενώ τα αυτοκίνητα από την μέσα, διότι το πηδάλιο περιστρέφεται στην πρύμνη και κατευθύνει την ώθηση με τρόπο που οδηγεί την πρύμνη στην αντίθετη κατεύθυνση. 


Επιδράσεις του ανέμου και των ρευμάτων σε χαμηλές ταχύτητες


Ο άνεμος όταν κατευθυνόμαστε με χαμηλή ταχύτητα αποκλίνει την πλώρη του σκάφους από την πορεία του, ενώ τα ρεύματα αποκλίνουν την πρύμνη του σκάφους. Οι άλλες δυνάμεις που επηρεάζουν το σκάφος είναι η κίνηση της προπέλας και τα απόνερα που δημιουργούνται. Όταν βάζουμε πρόσω η κίνηση της προπέλας και τα απόνερα λειτουργούν μαζί. Ένώ όταν βάζουμε κράτει σταματάει η ώθηση από τα απόνερα, αλλά η πορεία του σκάφους μέσα στο νερό επιτρέπουν το τιμόνι ή το πηδάλιο να συνεχίσουν να λειτουργούν, όποτε υπάρχει κάποιος έλεγχος του τιμονιού διότι συνεχίζεται η ροή του νερού στην γάστρα . Το ίδιο συμβάινει και όταν βάζουμε όπισθεν. Για αυτό είναι πολύ σημαντικός ο χρόνος που θα κάνουμε τις κινήσεις όταν προσπαθούμε να στρίψουμε και να αλλάξουμε ταχύτητες ταυτοχρονα. Άν αλλάξετε ταχύτητα πολύ γρήγορα ή γυρίσετε τον τροχό πολύ αργά υπάρχει περίπτωση να χαθεί ο έλεγχος. Όσο έχει ροή στην γάστρα ελέγχεται είτε με την προπέλα είτε χωρίς. Έαν αρχίσει να χάνεται η δύναμη αυτή τότε το σκάφος είναι έρμαιο του αέρα και των ρευμάτων, οπότε πρέπει να κομπλάρεις και να ξεμπλοκάρεις ωστε να ελέγχεις απόλυτα το σκάφος. 


Η κίνηση της προπέλας


Η μεριά που γυρνάνε οι προπέλες μπορεί να επηρεάσει την κίνηση του σκάφους. Πρέπει δηλαδή να ξέρουμε από πού “τραβάει” το σκάφος. Η κίνηση των προπέλων ή του πηδαλίου δίνει στο σκάφος μια κίνηση είτε προς τα δεξιά, είτε προς τα αριστερά και ονομάζεται prop walk( ο περιπατος της προπέλας). Η κίνηση αυτή είναι πιό αισθητή όταν βάζουμε όπισθεν, ειναι σημαντικό να την γνωριζουμε και πρέπει να την χρησιμοποιήσουμε για να δέσουμε καλύτερα το σκάφος.


Το πιο σημαντικό είναι να αποφεύγονται οι απότομες κινήσεις να μην γίνονται απότομες και γρήγορες κινήσεις και να επαναφέρουμε το τιμόνι στην θέση του με μικρές διορθωτικές κινήσεις.

bottom of page