top of page

Το Domus trimaran σχεδιάστηκε ως «το πρώτο σούπερ γιοτ μηδενικών εκπομπών στον κόσμο»

domus-trimaran

εικονες από το εξωτερικο και εσωτερικό του domus trimaran

Τα στούντιο σχεδιασμού γιοτ Van Geest Design και Rob Doyle Design έχουν επινοήσει μια ιδέα trimaran που στοχεύει να είναι "το πρώτο με πραγματικά μηδενικές εκπομπές γιοτ άνω των 750  τόνων".

Το megayacht Domus θα τροφοδοτείται από έναν συνδυασμό κυψελών καυσίμου υδρογόνου, υδροηλεκτρικής παραγωγής – τη δημιουργία ενέργειας μέσω της ιστιοπλοΐας – και ηλιακής ενέργειας.

Οι σχεδιαστές λένε ότι αυτό θα δίνει στο γιοτ απεριόριστη εμβέλεια, με σύστημα αποθήκευσης της ενέργειας των μπαταριών για να διατηρεί το σκάφος λειτουργικό κατά τις νυχτερινές ώρες. Το σκάφος θα είναι εντελώς αθόρυβο όταν είναι αγκυροβολημένο, χωρίς θόρυβο από τη γεννήτρια και χωρίς καυσαέρια.

domus-trimaran

το εξωτερικό κατάστρωμα του domus με λήψη drone

Οι Van Geest Design (VGD) και Rob Doyle Design (RDD) επινόησαν το εσωτερικό του ωστε να έχουν μια εμπειρία εν πλω που να θυμίζει "βίλα ή μπανγκαλόου", με όλους τους χώρους διαβίωσης σε ένα κατάστρωμα χωρίς σκαλοπάτια.

Το Domus είναι ένα trimaran, που σημαίνει ότι έχει τρεις γάστρες αντί για δύο ενός καταμαράν. Οι VGD και RDD σχεδίασαν το σκάφος για να διερευνήσουν πόσο πιο αποτελεσματική είναι αυτή η κατηγορία σκαφών σε σύγκριση με ένα καταμαράν.

Το σκάφος θα έχει μήκος λίγο πάνω από 40 μέτρα, αλλά η εσωτερική του επιφάνεια θα εκτείνεται σχεδόν σε 800 τετραγωνικά μέτρα – περισσότερο από τέσσερις φορές την εσωτερική επιφάνεια των περισσότερων ιστιοπλοϊκών γιοτ monohull του ίδιου μήκους.

το κεντρικό σαλόνι του σκάφους

το κεντρικό σαλόνι του σκάφους

Όλες οι υπηρεσίες του Domus – όπως το μαγειρείο, το πλυντήριο και το πλήρωμα – θα βρίσκονται στην κεντρική γάστρα, ενώ οι εξωτερικές γάστρες θα χρησιμοποιούνται κυρίως για αποθήκευση και όλο το μήκος του κύριου καταστρώματος παραπάνω θα δίνεται για αποκλειστική χρήση του ιδιοκτήτη και των καλεσμένων τους.

Το κύριο κατάστρωμα θα περιλαμβάνει δύο VIP και τέσσερις καμπίνες επισκεπτών, δύο αίθρια που καλύπτονται από περσίδες με ηλιακό πάνελ, ένα σπα, ένα γυμναστήριο, μια πισίνα, πλατφόρμες παραλίας, έναν κινηματογράφο και χώρους lounge.

Το Domus πήρε το όνομά του από έναν τύπο αρχαίου ρωμαϊκού σπιτιού που κατοικούνταν από την κοινωνική ελίτ, το οποίο ήταν συνήθως διατεταγμένο γύρω από μια κεντρική αυλή ή αίθριο.

ο σχεδιασμός του Domus συμφωνα με τα ρωμαικά πρότυπα

ο σχεδιασμός του Domus σύμφωνα με τα ρωμαικά πρότυπα

Η VGC και η RDD δήλωσαν ότι επανεξέτασαν κάθε πτυχή του σχεδιασμού γιοτ για να δημιουργήσουν το concept Domus.

«Καθώς την ιδέα του Domus δεν την έχει σκεφτεί κανείς πριν, έπρεπε να απομονώσουμε τα βασικά χαρακτηριστικά και να τα μεταφράσουμε στο σχέδιο για να έχει την μέγιστη απόδοση», είπε ο ιδρυτής Pieter van Geest στο Dezeen.

«Το γιοτ έχει τις ίδιες ανέσεις με ένα μηχανοκίνητο γιοτ 60 μέτρων, αλλά ο τρόπος που αλληλεπιδρούν οι χώροι είναι εντελώς διαφορετικός».

Άλλες καινοτομίες στον σχεδιασμό γιοτ που προέρχονται από το Waterstudio.NL, είναι ένα ηλεκτρικό γιοτ με ηλιακή ενέργεια με αναδιπλούμενα ξυλοπόδαρα που του επιτρέπουν να ανυψώνεται πλήρως έξω από το νερό.

το Domus ταξιδεύοντας με ανοιχτά πανιά

το Domus ταξιδευοντας με ανοιχτά πανιά 

Οι Van Geest και Rob Doyle Design πιστεύουν ότι η τρέχουσα τάση σχεδιασμού μεγάλων καταμαράν Superyacht είναι θεμελιωδώς λανθασμένη. Πιστεύουν ακράδαντα αν θέλετε τα οφέλη των Multihull στα 40 μέτρα συν το μέγεθος, η μόνη πρακτική λύση είναι ένα trimaran. Η εκτενής σχεδιαστική έρευνα και ανάλυση που έχουμε αναλάβει για Superyachts 80/90m και 40/50m Multihull Superyachts δείχνει ξεκάθαρα ότι ένα Trimaran είναι η καλύτερη επιλογή.

το Domus απο ψηλά με ανοιχτά πανιά

Η ομάδα πίσω από το έργο Domus συμμετείχε στο σχεδιασμό περισσότερων από 60 Superyachts και έχει εκτενή εμπειρία λεπτομερούς σχεδιασμού, γνώσεις και δεδομένα που τους επιτρέπουν την εμπιστοσύνη να αναλάβουν ένα τέτοιο έργο.

bottom of page