top of page

22-04-23 

Φόρος σκαφών: πού να πληρώσετε (και πόσο) στη Μεσόγειο το 2023

marine from above

φωτογραφία σκαφών 

Πριν ξεκινήσουμε την καλοκαιρινή μας κρουαζιέρα, καλό είναι να ενημερωθούμε για τους φόρους στις μεσογειακές χώρες,που καταβάλλεται φόρος για τη στάση και τη διέλευση σκαφών (φόρος σκαφών) . Εδώ είναι ο οδηγός μας για την Κροατία, το Μαυροβούνιο, τη Γαλλία, την Ελλάδα και την Ισπανία.

Φόρος σκαφών, σε ποιες χώρες τον πληρώνετε;
Υπάρχουν μεσογειακές χώρες όπου απαιτείται φόρος για τη διέλευση (βινιέτα), τη στάθμευση και την κατοχή. Αυτές περιλαμβάνουν την Κροατία, το Μαυροβούνιο, τη Γαλλία, την Ελλάδα και την Ισπανία. Ποσά που μερικές φορές είναι ασήμαντα, αλλά καλό είναι να τα γνωρίζουμε πριν φύγουμε, γιατί, για όσους δεν συμμορφώνονται, ο κίνδυνος είναι να πληρώσουν δύο φορές: τον φόρο και το πρόστιμο.

taxes boats

 σκίτσο 

Φόρος σκαφών στην Κροατία
Με την είσοδο στον χώρο Σένγκεν και την υιοθέτηση του ευρώ από τον Ιανουάριο, η μετάβαση στην Κροατία θα είναι πολύ πιο εύκολη φέτος. Ακόμη και αν απλοποιήσετε τη γραφειοκρατία, τα τέλη παραμένουν, αλλά με εξαίρεση την πρώτη επίσκεψη, θα μπορείτε να τα πληρώσετε όλα ηλεκτρονικά. Για να πλοηγηθείτε στα κροατικά ύδατα πρέπει να πληρώσετε διάφορα τέλη: αυτά για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, περιβαλλοντικά τέλη κατά της θαλάσσιας ρύπανσης, τουριστικό φόρο και, εάν εισέλθετε σε ένα εθνικό πάρκο, το τέλος εισόδου.

Όσον αφορά τα τέλη ασφάλειας ναυσιπλοΐας και τα περιβαλλοντικά τέλη κατά της θαλάσσιας ρύπανσης (βινιέτα), αυτά υπολογίζονται σύμφωνα με το μήκος του σκάφους και την ισχύ του κινητήρα. Μπορούν να πληρωθούν ηλεκτρονικά μέσω της πύλης eNautics, στην οποία μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση με SPID ή Ηλεκτρονική Ταυτότητα, αλλά την πρώτη φορά που εισέρχεστε στην Κροατία πρέπει να πάτε στο Λιμεναρχείο για εγγραφή και μπορείτε επίσης να πληρώσετε το τέλος επί τόπου (όχι σε μετρητά).

Οφείλετε επίσης τουριστικό φόρο εάν το σκάφος είναι μεγαλύτερο από 7 μέτρα και κοιμάστε στο σκάφος. Μπορεί να καταβληθεί εφάπαξ ανάλογα με τη διάρκεια  που το σκάφος θα παραμείνει στην χώρα, για όλη τη διάρκεια της διαμονής ή ανά άτομο ανά διανυκτέρευση. Η πληρωμή πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά, στον ιστότοπο του Εθνικού Οργανισμού Τουρισμού της Κροατίας. Η επιλογή ανά άτομο είναι πιο κουραστική για να μπείτε στο διαδίκτυο και πρέπει να συμπληρωθεί πολλές φορές εάν κάνετε πολλά ταξίδια στην Κροατία κατά τη διάρκεια του έτους, αλλά μπορεί να είναι φθηνότερη για σύντομες διαμονές.

Για να δέσετε σε ένα εθνικό πάρκο, όπως τα νησιά Κορνάτι, είναι απαραίτητο να αγοράσετε εισιτήριο. Δεν απαιτείται το ίδιο για ιστιοπλοΐα χωρίς αγκυροβόλιο. Τα εισιτήρια μπορούν να αγοραστούν μέσω Διαδικτύου και, εάν γίνουν εκ των προτέρων, συχνά εξοικονομείτε χρήματα σε σύγκριση με την αγορά επιτόπου. Για περισσότερες πληροφορίες, θα πρέπει να επισκεφτείτε τον ιστότοπο της Κροατικής Αρχής Εθνικών Πάρκων.

Φόρος σκαφών στο Μαυροβούνιο
Όπως και στην Κροατία, η πλεύση στα ύδατα του Μαυροβουνίου απαιτεί βινιέτα, η οποία πρέπει να αγοραστεί από το Λιμεναρχείο κατά την άφιξη και να προσαρτηθεί στο σκάφος έτσι ώστε να είναι ευδιάκριτα. Το κόστος αυτού του τέλους πλοήγησης εξαρτάται από τη διάρκεια του σκάφους και την περίοδο ισχύος (1 ημέρα, 1 εβδομάδα, 1 μήνας, 3 μήνες, 6 μήνες ή 1 έτος). Επίσης υπάρχει χρέωση 2,00€ για συντήρηση και διαχείριση προβολέων.

Τα σκάφη που τα καλούν για εργασίες συντήρησης δεν υποχρεούνται να πληρώσουν βινιέτα. Το ίδιο ισχύει και για όσους συμμετέχουν σε ρεγκάτα ή εκδήλωση. Η απαίτηση είναι ότι η ρεγκάτα ή η εκδήλωση πρέπει να έχει καταχωρηθεί στο τελωνείο τουλάχιστον 48 ώρες πριν από την έναρξη.

Μετά την αγορά του βινιέτας θα χρειαστεί να πληρώσετε και τον τουριστικό φόρο, ο οποίος εξαρτάται από το μέγεθος του σκάφους και τη διάρκεια παραμονής. Αυτό καλύπτει όλο το πλήρωμα επί του σκάφους κατά τη διάρκεια ισχύος του χρονογραφήματος.

Φόρος σκαφών στη Γαλλία
Ο ετήσιος φόρος στα σκάφη αναψυχής οφείλεται μόνο εάν είστε φορολογικός κάτοικος Γαλλίας, ανεξάρτητα από την εθνικότητα του σκάφους και το πού πλέετε. Για περισσότερες πληροφορίες συνιστούμε να επισκεφτείτε τον επίσημο ιστότοπο (στα γαλλικά).

Φόρος σκαφών στην Ελλάδα
Από το 2019, η Ελλάδα έχει εισαγάγει φόρος στάσης και πλεύσης σε χωρικά ύδατα που ονομάζονται ΤΕΠΑΙ. Αυτό πρέπει να καταβληθεί από όλα τα πλοία μήκους άνω των 7 μέτρων που διέρχονται από τα ελληνικά ύδατα, είτε είναι ιδιωτικά σκάφη είτε ανήκουν σε εταιρείες ναυλωμένων (ανεξαρτήτως σημαίας).

/barcheamotore.com

bottom of page