top of page

22-06-23 

AEGEAN 600: Με ρεκόρ συμμετοχών η εκκίνηση από το Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο

aegean600

φωτογραφία σκαφών που είχαν παρευρεθεί σε προηγουμενο αγώνα

Οι εγγραφές ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο καθώς στην τρίτη χρονιά διεξαγωγής του διεθνούς ιστιοπλοϊκού αγώνα θα πάρουν εκκίνηση 45 σκάφη με περισσότερους από 600 ιστιοπλόους από 17 χώρες, αριθμοί ρεκόρ για τη διοργάνωση.

Στις 9 Ιουλίου 2023 το AEGEAN 600 θα υποδεχτεί ξανά ιστιοπλόους από όλο τον κόσμο στο μυθικό Αρχέγονο πέλαγος για τη δεύτερη έκδοση αυτού του μεγάλου «ταξιδιού» 600 μιλίων στο Νότιο Αιγαίο Πέλαγος και στα θρυλικά νησιά του.

Και φέτος το AEGEAΝ 600 συμπεριελήφθη από τη Διεθνή Ένωση Σκαφών Maxi (International Maxi Association) για να συμμετάσχει στο IMA Mediterranean Maxi Offshore Challenge (σιρκουί αγώνων με σκάφη μεγαλύτερα από 60 πόδια (18.29m) στη Μεσόγειο).

Στο AEGEAN 600 θα τρέξει το Ιταλικό Ulisse με μήκος 32 μέτρα και κυβερνήτη τον Patrizio Bertelli, διευθύνοντα σύμβουλο της PRADA, και χορηγό της ομάδας LUNA ROSSA σε τέσσερα AMERICA’S CUP.

Στα νερά του Αιγαίου θα θαυμάσουμε επίσης το σκάφος PROTEUS, ιδιοκτησίας του Ελληνοαμερικανού επιχειρηματία Γιώργου Σακελλάρη και το Leopard 3 του Chris Sherlock από τη Μάλτα, ιδιαίτερης ναυπηγικής σχεδίασης και με πλήρωμα 20 ατόμων.

Ιδιαίτερη θέση στον στόλο έχουν το SAYG I του Andreas Hofmaier από την Αυστρία, ενώ νέα είσοδος έχουμε για το γρήγορο cruiser-racer κατασκευασμένο από ανθρακονήματα NEOMIND του Sascha Schroder, σχεδιασμένο από τον Ceccarelli. Στα γνώριμα ελληνικά νερά θα πλεύσει το OPTIMUM – Samos Steamship με κυβερνήτες τον Χάρη Μαυρογεώργη και τον Βαγγέλη Νικολόπουλο αλλά και το μικρότερο σκάφος του αγώνα Dehler 30 AETHER-EVIOL του Γεράσιμου Πετράτου και της Ευαγγελίας Δελίδου που θα τρέξει με πλήρωμα δύο ατόμων. Επίσης το νεοαφιχθέν SUNFAST 3300 ARETH του Νίκου Λύκου που επίσης θα πλεύσει με δύο άτομα. Σημειώστε ότι το 70% των ομάδων που δήλωσαν συμμετοχή θα τρέξουν για πρώτη φορά στην διοργάνωση.

Η διοργάνωση του AEGEAN600 θα αρχίσει την Κυριακή 2 Ιουλίου με τον δωρεάν ελλιμενισμό όλων των σκαφών στην σύγχρονη και φιλόξενη Olympic Marine στο Λαύριο που παρέχει όλες τις ανέσεις και τις υπηρεσίες για τους επισκέπτες.

Την Πέμπτη 6 Ιουλίου θα γίνει το σεμινάριο ασφαλείας στο οποίο ο διοργανωτής όμιλος ΠΟΙΑΘ δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα. Την Παρασκευή 7 Ιουλίου, στις 12 το μεσημέρι, για πρώτη φορά στο AEGEAN 600, προστίθεται στο πρόγραμμα δοκιμαστικός αγώνας 10 ναυτικών μιλίων. 

AEGEAN-600

φωτογραφία σκαφών που είχαν παρευρεθει σε προηγούμενο αγώνα

Την ίδια μέρα οι 45 κυβερνήτες θα ενημερωθούν στο Skipper’s meeting για όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν για τον αγώνα. Το βράδυ κυβερνήτες και πληρώματα θα παραστούν στην τελετή έναρξης της διοργάνωσης. Το μεσημέρι (14.00) της Κυριακής 9 Ιουλίου, τα ιστιοφόρα, αφού πάρουν εκκίνηση από το Σούνιο, θα ακολουθήσουν πορεία προς τη Μήλο, θα περάσουν μέσα από την Καλντέρα της Σαντορίνης και θα συνεχίσουν νοτιότερα προς την Κάσο. Αφού αφήσουν αριστερά την Κάρπαθο, θα παραπλεύσουν την Ρόδο, Κανδελιούσσα, Κω, Κάλυμνο, Φαρμακονήσι, Αγαθονήσι και την Πάτμο.

Θα διασχίσουν το απρόβλεπτο Ικάριο Πέλαγος, θα πλεύσουν ανάμεσα σε Μύκονο και Δήλο και, αφού περάσουν, από Γυάρο και Κέα θα τερματίσουν στο Σούνιο. Η συνολική απόσταση είναι, περίπου, 605 ν.μ. και η διαδρομή είναι σχεδιασμένη «από ιστιοπλόους για ιστιοπλόους» με στόχο να προβάλλει και να διαφημίσει τον ελληνικό ιστιοπλοϊκό στίβο.

Η αυλαία του τρίτου AEGEAN 600 θα πέσει με την τελετή λήξης στο Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου το Σάββατο 15 Ιουλίου (21.00).

Τα αγωνιζόμενα σκάφη θα έχουν συσκευές παρακολούθησης ώστε να μπορεί ο καθένας να γίνει «θεατής» της προόδου και της πορείας τους (μέσω της επίσημης ιστοσελίδας), ενώ υπάρχει σχέδιο να εξοπλιστούν τα σκάφη και με βιντεοκάμερες.

Το AEGEAN 600 φιλοξενείται στις εγκαταστάσεις της Olympic Marine που βρίσκεται στο Λαύριο Αττικής. Η “μαρίνα των εξερευνητών του Αιγαίου» είναι μία πλήρης μαρίνα 12μηνης λειτουργίας με δικό της ναυπηγείο για σκάφη και παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες και υποστήριξη σε ιστιοφόρα και γιοτ καθώς και σε όλα τα συμμετέχοντα σκάφη του διεθνούς ιστιοπλοϊκού αγώνα AEGEAN 600.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το AEGEAN 600, επισκεφθείτε τη διεύθυνση aegean600.com

bottom of page